Menu
Bel Johan
06 401 03 872
"Johan betaalt mijn rekeningen"
"Regelt uitkering en inkomen"
Wettelijke vertegenwoordiger
Wanneer iemand vanwege een beperking, ziekte of handicap de gevolgen van zijn of haar handelen niet kan overzien, kunnen er grote problemen ontstaan. Niet goed voor jezelf of je gezin zorgen bijvoorbeeld. Of teveel geld uitgeven of schulden maken, waardoor je zelfs uit huis wordt gezet. In zulke situaties kan worden besloten om iemand onder curatele te plaatsen. Voorwaarde is dan wel dat de beperking, ziekte of handicap blijvend is. Curatele kan weer worden opgeheven als de situatie verbeterd is. Een lichtere maatregel als bewindvoering en/of mentorschap is dan een optie.
Zakelijke en persoonlijke belangen
Curatele betekent dat iemand zelf geen rechtshandelingen meer mag aangaan. Zijn of haar handtekening is onwettig waardoor bijvoorbeeld contracten afsluiten, een huis kopen/huren of geld lenen onmogelijk is. Een curator is de wettelijke vertegenwoordiger van de persoon die onder curatele staat (curandus of curanda). Eigenlijk zoals een ouder of voogd een minderjarige vertegenwoordigt. De curator beheert het inkomen en het vermogen en behartigt alle materiële en persoonlijke belangen. Praktisch gezien is het een bewindvoerder én mentor tegelijk. Een ondercuratelestelling wordt bekendgemaakt in de Staatscourant en geregistreerd in het register van de rechtbank in Den Haag.
Curatele
Bel Johan
06 401 03 872
"Helpt bij
schulden"
Problemen met administratie en financiën
Geldproblemen ontstaan vaak door persoonlijke problemen. Bijvoorbeeld door ziekte, echtscheiding, werkloosheid, overlijden van een partner of door een verslaving. Maar ook zonder deze problemen is het soms moeilijk geldzaken goed te regelen. De bewindvoerder helpt geldzaken op orde te krijgen. Dat wil zeggen: rekeningen op tijd betalen, schulden aflossen, de administratie op orde brengen en - als dat kan - zelfstandig leren omgaan met geld.
Vermogensbeheer
De bewindvoerder beheert het vermogen (geld en goederen) van de onder bewind gestelde. Het beheren houdt onder andere in: belastingaangifte doen, (bijzondere) bijstand, huurtoeslag of een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen.
Gecertificeerd bewindvoerder
Helaas komen er bij bewindvoering ook wanpraktijken voor, waardoor iemand nog meer in de problemen raakt. Ik vind het belangrijk om volgens bepaalde kwaliteitscriteria te werken en ben daarom lid van de brancheorganisatie voor bewindvoerders(NBBI). Dat betekent dat er een jaarlijkse controle (audit) plaatsvindt door zowel de beroepsvereniging als de rechtbank (het LKB, Landelijk Kwaliteits Bureau). Ook leg ik ieder jaar en aan het einde van het bewind rekening en verantwoording af aan de rechtbank.
"Spreekt duidelijke taal"
"Leefgeld"
Bel Johan
06 401 03 872
Mentorschap
Sommige mensen hebben, vaak door een ziekte of een aandoening, moeite met kiezen of initiatief nemen. Als er dan geen familie of anderen zijn die daarmee kunnen helpen, kan een mentor de oplossing zijn. Het kan gaan om dagelijkse dingen, maar ook om het zoeken naar een zorginstelling, andere woonruimte of de keuze voor een bepaalde medische behandeling. Ik help om beslissingen te nemen op het gebied van verzorging, verpleging en behandeling en waak erover dat iemand de beste zorg krijgt. De mentor heeft daarbij intensief contact met de zorgverleners en/of zorginstelling.
Ik ben er in de eerste plaats om de weg te wijzen en te sturen. Mentorschap gaat soms samen met bewindvoering. In dat geval help ik zowel met persoonlijke aangelegenheden als met financiële zaken.
Bel Johan
06 401 03 872
"Zorgt voor rust"
"Aardige meneer"
Bel Johan
06 401 03 872
"Stabiele dijkwachter"
"Spin in het web"
Na het afronden van mijn HBO-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) in 1988 heb ik jarenlang als groepsleider gewerkt met mensen van alle leeftijden die te maken hadden met verstandelijke, lichamelijke of psychiatrische problemen. Daarbij zaten ook cliënten met uitdagend gedrag, waarbij het belangrijk was stevig in je schoenen te staan. Later heb ik de stap gezet naar een leidinggevende functie in de sociale psychiatrie. Vanuit die rol ben ik in 2001 gestart als zelfstandig psychosociaal hulpverlener, en dat was de start van mijn eigen bedrijf. Al snel werd mij duidelijk dat sociale problemen vaak gepaard gaan met financiële moeilijkheden. Daarom heb ik mijn dienstverlening uitgebreid met curatele, bewindvoering en mentorschap. Op deze website leg ik uit wat de verschillen zijn tussen deze diensten. Mijn eerste cliënt onder curatele begeleidde ik in 2006, en sindsdien is mijn onderneming uitgegroeid tot een drukke, goedlopende praktijk met personele ondersteuning sinds 2018.
Ruime ervaring
Door mijn jarenlange ervaring ben ik goed thuis in de wereld van rechtbanken, zorg, psychiatrie, gemeenten, zorgkantoren, schuldhulpverlening en reclassering. Ik heb daardoor nauwe contacten met verschillende instellingen in zowel Zuid- als Noord-Holland, en soms daarbuiten.
Nuchter en praktisch
Mijn aanpak is nuchter, doortastend en ik schuw niet om tegengas te geven waar dat nodig is. Ik bied persoonlijk, praktisch en helder advies. Bij mij geen wachtlijsten; ik ben 24 uur per dag bereikbaar voor cliënten en hulpverleners (hoewel niet altijd beschikbaar). Of we nu voor korte of langere tijd samenwerken, we lossen de problemen samen op!
Bel Johan
06 401 03 872
"Waakhond"
"Je mag zijn wie je bent"
Zoek jij een curator, bewindvoerder en/of mentor?
Of zoek je dat voor een van je cliënten? Neem dan contact op met:
Iedereeneencoach.nl BV
Johan Wiersma
Bel: 06 - 401 03 872 of 071 - 562 2222
Mail: info@iedereeneencoach.nl
Flevoweg 5B
2318 BZ Leiden
LinkedIn profiel Johan Wiersma
Kamer van Koophandel: 69702918
Bankrekening: NL 94 ABNA 0508 7131 37
Bekijk ook mijn gedragscode en klachtenprocedure.
Bij ziekte en vakantie is er een waarnemer.
Bel Johan
06 401 03 872
"Dag en nacht
bereikbaar"